De weg naar Natuurlijk Leiderschap

De 5 stappen van natuurlijk veranderen

Vorige zomer was ik op vakantie in Canada BC. Een heerlijk land om te verblijven, met een schitterende ruige natuur die voor mij vaak als metafoor staat voor de weg die je gaat als natuurlijk leider. De weg van een natuurlijk leider is niet altijd even makkelijk. Het is een weg waar je een steile berg beklimt en één waar je beren op de weg tegenkomt. Toch is het een weg die je kunt beklimmen. Als je de top van de berg wilt bereiken is dat mogelijk via die steile, begaanbare trap. En op het moment dat er de dreiging is van de beer zet jij het berelied in.

De weg naar natuurlijk leiderschap is vooral kijken naar de manier waarop jij leiding geeft aan jezelf en je team. Durf je het inderdaad aan om het berelied in te zetten op het moment dat je die beer op de weg ziet? Of….loop je hard weg met het risico dat de beer achter je aanloopt?

 

Het onderzoek

Op het moment dat ik me besefte dat ik de verandering in eigen hand had, ben ik gaan onderzoeken hoe ik met mijn team omging met de verandering die we ingezet hadden.

Wat mij al snel opviel was het volgende:

 • Als ik mijn communicatie veranderde
  → veranderde het gedrag van de teamleden
 • Vanaf het moment dat ik mijn kantoordeur open zette
  → kwamen de teamleden meer binnen voor overleg
 • Wanneer ik alles vertelde wat ik wist
  → ontstond er onderling vertrouwen
 • Ik realiseerde me dat ik niet de belangrijkste was
  → het was een team effort en ik was ondersteunend

 

Uiteindelijk leerde ik hieruit dat als ik mijn manier van communiceren en contact maken met de teamleden veranderde, ik een ander teamresultaat en een ander persoonlijk resultaat kreeg. Op die manier leerde ik iedere medewerker afzonderlijk, op een natuurlijke wijze aan te sturen.

Ik hoor je denken “Kan ik dat ook leren?”. Natuurlijk kun je dat leren, immers is natuurlijk leiderschap aan te leren. Ik zal je de 5 stappen van natuurlijk veranderen verklappen.

De 5 stappen van natuurlijk veranderen

 • Verander jezelf. Door zelf te veranderen breng je verandering bij anderen teweeg. Als jij je gedrag aanpast zal ook de reactie op dat gedrag anders zijn. Als jij op een andere manier communiceert met je team zal de reactie van het team ook anders zijn. Ofwel, verander zelf en je omgeving verandert met je mee.
 • Leef je in, in de ander en stimuleer de kwaliteiten van de ander. Door je in te leven in de ander ben je in staat te ervaren wat er in de ander omgaat. Je ontdekt de kwaliteiten van de ander en bent daardoor in staat het beste uit je team naar boven te halen en het beste team resultaat voor het bedrijf en de teamleden neer te zetten.
 • Ben toegankelijk en deel informatie. Je deur staat altijd open en je bent bereikbaar voor een goed gesprek. Je deelt de informatie die je hebt met je teamleden zodat zij ermee aan het werk kunnen. Dit is belangrijk, hiermee wek je vertrouwen en een goede band met je teamleden.
 • Cijfer jezelf weg en ondersteun je team. Je team doet het werk, je cijfert jezelf weg en ondersteunt het team zodat zij het inhoudelijke werk kunnen uitvoeren. Metaforisch gezien zie je jezelf als de aarde en de mest van een bloementuin, de bloemen zijn je teamleden die door de aarde en mest kunnen groeien en bloeien.
 • Tolereer het maken van fouten. Het spreekwoord zegt van je fouten leer je en wordt je ervaren. Laat het dan ook toe dat fouten worden gemaakt, alleen hiervan leren je teamleden en krijgen zij ervaring.

 

En het berelied bestaat echt……’k zag twee beren broodjes smeren zong ik samen met de kinderen op het moment dat we de zwarte beer zagen in de bossen van Vancouver. Door het zingen van dit lied zocht de beer zijn heil elders zodat wij veilig de top van de berg konden bereiken.