5 eenvoudige stappen tot verandering.

Een nieuwe start

Het nieuwe jaar is weer gestart. Een mooi nieuw begin van, hopelijk, een mooi nieuw jaar. Een jaar vol kansen en nieuwe mogelijkheden. In de afgelopen kerstvakantie heb ik met de kinderen een oude Drentse traditie laten herleven. Vroeger deed ik het ook samen met mijn moeder & oma, zo tussen kerst en oud-en-nieuw, vlak voordat het nieuwe jaar begon. Kniepertjes bakken! Een wafel die je alleen tussen kerst en oud-en-nieuw bakt en eet en de rolletjes die je in de eerste week van het nieuwe jaar eet.

 

5 stappen voor een mooie start

Is 2015 voor jou ook nog een opgerolde knieper? Weet jij ook nog niet wat je wilt bereiken het komende jaar? Weet jij ook nog niet waar je je op wilt richten en wat je leerdoelen gaan zijn voor het komende jaar? Het kan zijn dat je het niet nodig hebt om doelen te stellen, je laat alles lekker op je af komen en ziet wel wat er gebeurt. Dat kan en is een heerlijke levenswijze. Toch zijn er ook genoeg mensen die het wel fijn vinden om in elk geval iets van richting te geven aan hun leven. Dit kan zowel zakelijk als privé.

Richting geven kun je doen door een doel te stellen. Bijvoorbeeld: ik wil de 10 km tijdens de marathon van Rotterdam lopen, of ik wil meer tijd doorbrengen met mijn gezin en leuke dingen met de kinderen doen. Ook kan het zijn dat je zakelijk gezien je projectmanagement PMI diploma wilt gaan halen komend jaar, of dat je op zoek wilt gaan naar een andere baan. Ik noem zo maar enkele doelen die je kunt hebben voor dit jaar.

Als je erover nadenkt heb jij vast ook enkele privé en/of zakelijk doelen. Heb jij enig idee of en hoe je je doelstelling gaat halen? Heb jij enig idee wie je erbij kunnen gaan helpen? Of laat je alles gewoon maar op je af komen en kom je er over 3/4 jaar achter dat je je doelstelling niet meer gaat halen dit jaar? Dat is jammer want, met een heel eenvoudig hulpmiddel kun je nu al de weg uitstippelen naar je einddoel waardoor het doel realistisch en haalbaar wordt in 2015. Hiervoor volg je de volgende 5 stappen:

 

1. Bepaal je gewenste situatie

Wat wil je bereiken, beschrijf je doel en formuleer je doel SMART (specifiek, meetbaar, haalbaar, realistisch en verbind er een tijd aan).

2. Bepaal je huidige situatie

Waar sta je nu ten opzichte van je doel? Bepaal het verschil tussen wat je wenst en waar je nu staat.

3. Bepaal je hindernissen

Wat houd je tegen om je doel te bereiken? Schrijf alle hindernissen op die je maar kunt bedenken. Alleen al door ze op te schrijven is de kans groot dat ze niet zullen optreden, immers ken je ze nu!

4. Wie/Wat zijn je hulpbronnen

Wie of wat kan er optreden als hulpbron? Een collega die veel van het onderwerp weet? Een vriend/vriendin die je af en toe aanmoedigd? Een loopmaatje? Of ben je het zelf omdat je doorzettingsvermogen je gaat helpen, de moed en trouw? Je hebt zelf veel meer hulpbronnen in je dan je op het eerste gezicht vermoed. Schrijf ook al je hulpbronnen op.

5. Beleef je gewenste situatie

Je hebt je doelen duidelijk. Je kent je huidige situatie en weet welke hindernissen je kunt tegen komen en welke hulpbronnen dan beschikbaar zijn. Hoe realistisch is je doel en de gewenste situatie? Ik weet zeker dat je nu al een stuk zekerder bent van je zaak en je doel eenvoudig kunt realiseren in 2015.