Hoe maak jij je keuzes?

Hoe maak jij je keuzes?

Deze week staat voor mij in het teken van het maken van een keuze. En de keuze die op mijn pad komt is geen makkelijke, het is een zakelijke keuze. Herken jij ook dat je af en toe keuzes moet/wilt maken en het niet eenvoudig vindt? Kom je er niet uit en zegt je verstand het één en je gevoel het andere? Herken je dat?

Deze week sta ik voor zo’n keuze en ik kan zeggen dat ik het niet eenvoudig vind om de keuze te maken, mijn verstand en mijn gevoel zeggen beide iets anders. Ik zal je vertellen hoe ik ermee ben omgegaan deze week. Het gaat om de volgende keuze:

 

 • Keuze 1: Ga ik nu fulltime door met het neerzetten van mijn trainingsbureau en alles wat daarbij komt kijken of
 • Keuze 2: Neem ik een zeer uitdagende opdracht aan als projectmanager.

 

Ik vind het niet makkelijk. Beide keuzes hebben voor- & nadelen:

Voordelen – Training

 • echt doen wat ik leuk vind
 • uitdaging
 • nieuwe mensen ontmoeten
 • goed te combineren met privé

Nadelen – Training

 • een onzeker inkomen
 • veel zelf doen en pionieren
 • geen directe collega’s

 

Een nieuwe opdracht aannemen, waar ik direct minimaal 4 dagen volledig aan vast zit heeft ook voor- & nadelen:

Voordelen – projectmanagement

 • geeft een jaar lang vast inkomen
 • uitdaging
 • nieuwe mensen ontmoeten
 • doen wat ik leuk vind

Nadelen – projectmanagement

 • reizen en werktijden
 • moeilijk te combineren met privé
 • moet ik mijn droom laten varen?

 

Hoe gaat het bij jou? Heb jij ook wel eens dat je voor een keuze staat en echt geen idee hebt hoe je daarin een besluit gaat nemen? 2 keuzes waar beide voor & nadelen aanzitten en waarin je geen besluit kunt nemen? Vast wel.

Vanuit ervaring weet ik dat we allemaal wel eens voor een keuze staan, groot of klein. Hoe ga jij ermee om? Ik ga er als volgt mee om:

 

Weegschaal

WeegschaalIk stel me een ouderwetse weegschaal voor waar beide keuzes aan een kant liggen. Is er evenwicht of schommelt je weegschaal heen en weer en weet je het nog niet?

Wanneer je keuzes moet maken dan wil je dat er weer evenwicht komt, toch? Een keuze maken zodat je vooruit kunt en plannen kunt maken en rust komt in je lijf. Op basis van de voor- & nadeel rijtjes kom je er niet uit, je kunt dan wat anders doen. Je kunt kijken naar het hogere doel van ieder van de keuzes, de hogere intentie of wat deze keuze je gaat brengen. Om het proces te vergemakkelijken hanteer ik de volgende 5 stappen:

 

1. Wat is de hogere intentie van je keuzes?

Wat is de bedoeling/wat brengt je keuze 1? Blijf deze vraag herhalen en schrijf je antwoord telkens op totdat je antwoorden gaat herhalen. Je hebt nu je hoogste intentie gehaald.

Wat is de bedoeling/wat brengt je keuze 2? Blijf deze vraag herhalen en schrijf je antwoord telkens op totdat je antwoorden gaat herhalen. Je hebt nu je hoogste intentie gehaald.

2. Welke keuze ga ik maken?

Welke intentie weegt het zwaarst? Of wegen beide intenties even zwaar? Kun je nu je keuze al maken?

3. Neem de tijd

Neem de tijd en luister naar je gevoel. Ga sporten, slaap er een nachtje over, ‘laat het even sudderen’, loop een blokje om. Doe iets wat je ontspant, je merkt dat de te nemen keuze op de achtergrond aanwezig blijft.

4. En je weet het

En dan ineens… weet je wat je wilt doen. Het komt ineens, het plopt op tijdens het sporten, je wordt ‘s nachts ineens wakker en weet het of je denkt erover na en de puzzelstukjes vallen in elkaar. Je weet nu wat je gaat doen.

5. Actie

Het is tijd om actie te ondernemen en je besluit in acties om te zetten. Organiseer zodat je besluit handjes en voetjes krijgt en je tot uitvoering over gaat.

 

Als ik nu naar mijn situatie kijk dan zijn mijn hogere intenties:

Training

 • Droom najagen
 • Doen wat ik leuk vind
 • Tijd indelen zoals ik het wil

Projectmanagement opdracht

 • Droom najagen en alle leuke elementen uit mijn droom toevoegen aan de opdracht
 • Stabiliteit
 • Resultaat: het boek NLP4PM (NLP for Project Management)

 

En als me dan de weegschaal weer inbeeld, dan komt er evenwicht als ik keuze 1 integreer in keuze 2, en mijn uiteindelijke doel is zelfs nog hoger dan ik voor mogelijk had gehouden. Ik word dan enthousiast en zie ineens heel veel mogelijkheden voor me. Niet is te gek en alles kan! Ik krijg de kans om meer inhoud te geven aan NLP & Projectmanagement en wordt direct warm van binnen en enthousiast. En trainingen die blijf ik gewoon geven! Die vlechten we er tussendoor, dat komt helemaal goed. Dus ik ga voor de uitdagende projectmanagement klus en vlecht de training erdoorheen.

Sta jij voor een keuze, pak dit stappenplan er eens bij en kijk wat het je brengt. En…vergeet niet, neem geen overhaaste beslissingen, neem de tijd en laat het af en toe even ‘sudderen’.