Processen en batchen

Het is de laatst maandag van april, ik ben een dagje op mijn favoriete werkplek – de caravan. Het is heerlijk zonnig en zit buiten in het zonnetje al mijn social media te doen. Nieuwe blogs schrijven, plannen van quotes met een persoonlijk stukje tekst en ga zo maar door. Het is elke maand best een flink klusje, vaak lukte het me om de social media een weekje vooruit te plannen. Het gebeurde ook wel eens dat ik er iets tussendoor kwam en ik dus helemaal niks klaar had gezet. Dit leverde me dan weer de nodige stress op, want ja… ik had mezelf toch beloofd om wekelijks te posten op diverse social media. Ik mocht dit niet weer laten versloffen.

Enige tijd geleden volgende ik een masterclass bij hastag.lifegoals – tijdens de masterclass hoorde ik niet veel nieuws, want ik paste immers alles altijd al toe als ik processen en procedures implementeer bij mijn klanten. Batchverwerking is daar zo’n voorbeeld van, vanuit process oogpunt weet ik dat die methodiek effectief en efficient is en minder fouten oplevert juist omdat je telkens dezelfde handeling uitvoert. Je kunt daarmee de kwaliteit van de inhoud dus enorm verbeteren. Maar…

Ik paste deze methodiek op mijn eigen werkzaamheden nog nauwelijks toe. Neem nu het voorbeeld van het maken en inplannen van mijn social media. Dit is een klusje dat ik wekelijks had gepland in mijn agenda, maar deze afspraak werd net zo gemakkelijk verschoven om iets anders (belangrijks) aan die tijd toe te vertrouwen. Op de momenten dat ik even geen inspiratie had, deed ik gewoon wat anders en kwam de blog niet op papier en werd de social media niet geplanned. Alles bij elkaar, een strategie die bij mij eigenlijk alleen maar frustratie en daarmee stress veroorzaakte.

Uitproberen

In de workshop van hashtag.lifegoals leerde ik dat je het doen van social media en het schrijven van blogs en nieuwsbrieven ook gewoon op een bepaalde dag in de maand kunt plannen, de zogenaamde #schrijfdag. Ik bedacht me ineens: hé hoe leuk is dat! Als ik dat een hele dag doe en ik kies een leuke locatie om dat te doen, dan heb ik èn een leuke dag èn mijn social media, blogs en nieuwsbrieven zijn in 1 dag klaar en gepland voor de komende maand.

Dit klinkt als een goed plan, dit klinkt al een proces om mee te starten en om maandelijks verbeteringen door te voeren. Dit klinkt alsof ik hetgeen ik mijn klanten leer in het groot in het klein in mijn eigen bedrijf ook mag uitvoeren. Dit klinkt als iets waar ik heel blij van wordt!

Plannen

Dus, dit wetende heb ik direct en halve dag gepland om het principe uit te proberen. Mijn eerste poging had ik gepland op de eerste maandag van de maand april. Mijn aanvalsplan was als volgt:

 • Ik ga me focussen;
 • Ik zet mijn telefoon op stil;
 • Mijn doel is de quotes voor de 3 Social Media kanalen volledig gepland te hebben;
  • Dus een quote;
  • Afbeelding gemaakt;
  • Persoonlijke tekst erbij gemaakt;
  • Gepland binnen Hootsuite.
 • 1 nieuwe blog geschreven en ingepland.

Het maken en inplannen van de blog is spannend, het afgelopen jaar is het me geen enkele keer gelukt om een blog te schrijven, laat staan om hem te publiceren en de social media in te plannen. Vaak had ik geen inspiratie en dan liet ik het al vrij snel weer voor wat het was, dus was er geen blog.

Doen

Ik startte met het uitzoeken van de quotes, maakte in Canva de bijbehorende afbeeldingen en plande de 5 verschillende quotes in Hootsuite. Daarna maakte ik de teksten bij ieder van de quotes, zo dat ging best lekker. Alle quotes voor de komende maand stonden er al vrij snel in, best een mooie mijlpaal. Nu de blogs…. dat is best een dingetje, waar zal ik het deze keer nu weer eens over hebben? Gelukkig volgde een onderwerp vrij vlot en als ik dan eenmaal weet waar ik over wil schrijven is een blog ook zo geschreven. Dus ook die kwam nog diezelfde middag vrij vlot uit mijn vingers, inplannen die hap en klaar!

Voor de rest heb ik me er voor die keer makkelijk afgemaakt, enkele #throwbackthursdayblogs waren makkelijk in te plannen.

 

Resultaat

Ik was zelf best verblufd over het resultaat van een middagje met focus en batchgewijs werken aan mijn social media. Ik had veel meer gedaan dan ik voormogelijk had gehouden en ik vond het super leuk om te doen op deze manier. Dit wilde ik vaker, maar dan langer en nog leuker door telkens een andere locatie te kiezen.

Duzzz… deze blog is geschreven op de laatste maandag van de maand april, de dag voor koningsdag, op de camping, in het zonnetje voor mijn caravan. Heerlijk onder de bomen en aan het verbranden omdat het zonnetje toch wel heel erg lekker schijnt. Ik heb vandaag direct enkele verbeteringen in het proces doorgevoerd waardoor ik nu 2 blogs heb kunnen schrijven, maar social media heb kunnen plannen en alweer ideeën heb hoe ik het volgende maand nog efficiënter kan doen.

 

Wil jij ook leren hoe processgewijs werken jouw onderneming verder kan helpen, neem dan contact met me op. We kunnen dan samen eens kijken welke mogelijkheden er zijn en wat het oplevert.

 


Anneke implementatie

Anneke Lubbers – business coach

Ik ben Anneke Lubbers, een gedreven en enthousiaste business coach voor sterk groeiende MKB-bedrijven in de technische sector.

Ik begeleid Directies en Managementteams met de verandering die gepaard gaat met een snelle groei. Ik begeleid deze MKB-bedrijven met het opzetten van de juiste managementstructuur en de inzet van processen en procedures om een meetbare en stuurbare output te creëren. Hierbij ga ik uit van de kracht van het eigen personeel en door de juiste man/vrouw op de juiste positie te zetten komt een ongekende energie vrij die omgezet wordt in enorme groei en stabiliteit.

In mijn eigen zoektocht naar het antwoord op de vraag “hoe blijf ik zelf staande in een omgeving die constant verandert?”, heb ik ontdekt dat ik als persoon daar een heel belangrijke rol in speel. Zo heb ik geleerd om in jezelf te blijven geloven en je aan je eigen doelstelling en plannen te houden. Ik heb geleerd dat ik tot zoveel meer in staat ben dan dat ik zelf vooraf voormogelijk heb gehouden. En … ik heb geleerd dat na regen, de zon altijd weer gaat schijnen.