Soms zit het mee en soms zit het tegen

Soms zit het mee en soms zit het tegen

Het gebeurt je vast ook wel eens dat je na een periode van veel goed nieuws waarbij je lekker in je vel zit en alles mee zit ineens slecht nieuws krijgt. Het lijkt er dan vaak op dat het slechte nieuws harder aankomt en veel meer impact heeft dan al het goede nieuws daarvoor.

Vreemd, want wat is er nu daadwerkelijk veranderd?

Dit gebeurde bij mij afgelopen 2 weken ook. Waar ik in mijn vorige nieuwsbrief nog enorm blij was met een mooie nieuwe uitdagende project management opdracht, bleek een paar dagen later dat de opdracht toch niet doorging. Een enorme tegenslag natuurlijk. Tot overmaat van ramp werd ook mijn website uit de lucht gehaald. Je snapt dat ik op dat moment even in een behoorlijk dip zat.

Maar ja, het leven gaat door en wat was er nu daadwerkelijk veranderd?

  • Hoe vergaat het jou bij tegenslagen?
  • Hoe ga jij om met tegenslagen in je projecten?
  • Hoe ga je om met tegenslagen in je privĂ© leven en welke impact heeft het op je werk?

 

De kracht van tegenslag

Natuurlijk moet je een tegenslag verwerken en een plekje geven. Natuurlijk ben je even van slag als je het nieuws hoort en natuurlijk mag je even boos of verdrietig zijn. En hoe laat je die periode zo snel mogelijk achter je en ga je weer aan de slag om deze tegenslag het hoofd te bieden?

Afgelopen 2 weken merkte ik dat ik een aantal stappen doorloop bij het verwerken van deze tegenslag.

1. Verwerk je tegenslag

Natuurlijk moet je je tegenslag verwerken. Neem hier de tijd voor die je hiervoor nodig hebt. Dit kan van enkele uren tot enkele maanden in beslag nemen, volledig afhankelijk van de aard en impact van de tegenslag. Praten over je tegenslag helpt, bel een vriend, vriendin of collega en vertel erover. Natuurlijk kun je ook naar een professionele coach stappen als dat nodig is. Hardlopen, een keer van je af schreeuwen op het strand of een lange wandeling in het bos helpen vaak ook. Orden je gedachten en zorg dat de tegenslag een plekje krijgt.

2. Wat is er nu eigenlijk veranderd?

Ga na wat er nu daadwerkelijk is veranderd. Ga eens terug naar de periode voor de tegenslag. Wat is er nu daadwerkelijk veranderd? Als ik naar mijn eigen voorbeeld kijk is er weinig veranderd, ik was immers helemaal niet op zoek naar een nieuwe projectmanagement klus.

Schrijf voor jezelf, puntsgewijs, op wat er is verandert in zowel positieve als negatieve zin.

3. Wat kan ik ervan leren?

Met je wat is er veranderd lijstje kun je nu aan de slag. Wat kun je hieruit leren? Je kunt per punt bekijken wat je ervan hebt geleerd of wat je eruit wilt leren.

4. Maak een actieplan

Je leerlijst is nu klaar. Bekijk alle punten nog eens goed en bepaal met welke leerpunten je actief aan de gang wilt. Bepaal hoe je met dit leerpunt aan de slag wilt gaan en stel een kort actieplan op.

5. Voer je actieplan uit

Het is nu tijd om je actieplan uit te voeren en merk op hoe je weer een stukje verder groeit.

 

Scroll naar boven