Verandering kost energie, hoe zorg jij ervoor dat je blijft staan?

Hoe behoud jij je energie gedurende alle veranderingen op je werk?

Je komt ‘s avonds uitgeput thuis, je bent niet vooruit te branden. Je sportavond heb je geen zin en je valt op de bank in slaap. ‘s Nachts slaap je slecht en je bent veel te vroeg wakker. Overdag wil je de klussen op je werk afronden, je werkt jezelf drie-maal in de rondte en het lukt. Maar toch… je manager is niet tevreden. Je loopt op je tenen, je bent kortaf en je kunt het zelf allemaal beter dan je collega, dus pak je die paar kleine klusjes er ook nog maar even bij. Op zaterdagochtend heb je hoofdpijn, waar dat vandaan komt weet je niet en je blijft maar wat langer liggen en slaapt uit. Verder heb je de laatste tijd wel vaker onverklaarbare pijntjes, de dokter hoeft er gelukkig niet aan te pas te komen een paracetamol doet wonderen.

 

Teveel hooi op je vork?

Meerdere collega’s hebben al aan je gevraagd hoe het met je gaat, en natuurlijk gaat het goed met je. Je bent lekker druk aan het werk, je werk is elke dag af daar zorg je wel voor, ook al moet je daarvoor een uurtje langer blijven zitten of je lapttop ‘s avonds even aanzetten. Het werk moet af voor de deadline en dat lukt je makkelijk. En toch?

Ben je nog wel gezond bezig? Waarom hebben de andere collega’s wel tijd om te sporten en met hun familie leuke dingen te doen? Hoe kan het dat de andere collega’s het wel voor elkaar krijgen om hun mail binnen werktijd weg te werken en ‘s avonds hun laptop niet meer aanzetten? De collega’s lopen met een grote lach om hun gezicht rond op het werk en het werk lijkt hen soepel, eenvoudig en zonder stress af te gaan. Hoe kan dat? Waarom ben jij die enige harde werker?

Je bent er klaar mee, je wilt weer lekker in je vel zitten, uitgeslapen en vol energie aan de slag en weer kunnen ontspannen. Maar hoe?

3 tips om je energiepijl hoog te houden

Om dagelijks voldoende energie te hebben zodat je naast je drukke werkzaamheden ook nog energie hebt om leuke dingen te doen, beter in je vel zit en minder snel ziek wordt:

  • 30 minuten wandelen per dag: je wordt opgewekter en je geheugen functioneert beter. Het is goed voor je biologische klok waardoor in- en doorslapen beter lukt. Je verliest tot wel 6 kilo gewicht in een jaar, je vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen waardoor je je fitter voelt en het werkt tegen stress en depressieve gevoelens.
  • Mediteren: Door mediteren sta je even ‘stil’ en kun je je focus hervinden. De meditatietijd is aan jezelf, dit kan 5 minuten zijn maar ook gerust een uur in beslag nemen. Mediteren is overal toe te passen, dus ook op je werk. Het maakt je hoofd even leeg en zorgt ervoor dat je weer naar het hier-en-nu gaat. Daarna heb je weer voldoende energie om verder te gaan.
  • Dagboek bijhouden: Houd een dagboek bij en vertrouw je gedachten toe aan papier. Wanneer je gedachten op papier staan zijn ze niet meer zo dominant aanwezig in je hoofd. Hierdoor onstaat ruimte die ingevuld kan worden door andere leuke bezigheden.

Kijk eens wat er met je gebeurt als je deze tips een week gebruikt, dit kun je heel makkelijk in je dagboek doen. Schrijf per dag eens op hoe je je voelde toen je op stond, welke tips je hebt toegepast en hoe was dat voor je? en beschrijf ook vooral hoe je energie nivo gedurende de dag is. Hiermee krijg je inzicht in je vooruitgang.

 

Scroll naar boven