Wat is de invloed van taal op de beweging in je team?

Taal is één van de meest onbewuste patronen die wij bezitten. Je gebruikt taal al sinds je geboorte, vanaf het moment dat je vader en moeder met je praatten. Je bent ermee opgegroeid en gebruikt het altijd. Omdat taal een onbewust patroon is kiezen we onze woorden ook onbewust. Je bent vaak niet bewust van het positieve of negatieve effect van je woordkeuze op de ander.

 

Stel je de volgende 2 situaties eens voor:

  • Je kunt je vast wel een gesprek met een collega herinneren waarbij je graag wilt dat hij deze week een document voor je aanpast. Je collega reageert met “Ja, maar ik heb op dit moment geen tijd en de aanpassing die jij vraagt is moeilijk te realiseren. Ik heb hier echt de tijd voor nodig. Overmorgen ben je de eerste en ik kan heb geen idee wanneer ik het af kan hebben.”
  • Je manager komt bij je aan het buro staan en zegt: “Ik moet de voortgangsrapportage binnen een uur in mijn mailbox hebben.”

Wat is effect op jou bij deze twee voorbeelden?

  • Krijg je je aangepaste document aan het eind van de week in je mailbox? Mijn eerste inschatting is dat dat niet gaat lukken.
  • Wat is je reactie op je manager? Ga je direct aan het werk en maak je het rapport af zodat het binnen een uur bij je manager in de mailbox zit? Veel mensen zullen anders reageren.

Er worden woorden gebruikt die op één of andere manier de energie stil zetten en waardoor weerstand kan ontstaan. De kans is zeer groot dat de rapportage niet op tijd worden geleverd òf dat er veel weerstand ontstaat bij degene die het werk moet uitvoeren. Het zal in elk geval frustratie bij beide partijen opleveren en de communicatie wordt verstoord.

Kan dit ook anders? Ja dat kan! Hieronder vind je 3 taal tips die je kunt inzetten in bovenstaande situaties. Ontdek wat het effect is.

3 taal tips

  • vervang MAAR door EN: Maar zet je communicatie stil. Let er maar eens op en ontdek wat het woordje maar met je doet. Vervang het door EN en je zult merken dat de energie blijft stromen.
  • vervang MOEILIJK door NIET MAKKELIJK: Het centrale zenuwstelsel kan geen ontkenning vasthouden. Een mooi voorbeeld om dit te illusteren: denk NIET aan een roze olifant. Wat had je in gedachten? Kies je ontkenning dus zo dat het positief wordt ervaren door je centrale zenuwstelsel. Door moeilijk te vervangen door NIET MAKKELIJK zal je lichaam reageren alsof het makkelijk is en eventuele weerstand verdwijnt als sneeuw voor de zon.
  • vervang MOETEN door WILLEN: het woord moeten geeft een noodzakelijkheid weer en zet de energie in zekere zin stil. Wanneer je moeten door WILLEN vervangt zul je reageren door er energie in te stoppen. Er zal beweging en actie onstaan.

Stel je nu eens voor dat je deze taaltips ter harte neemt. Wat is dan het effect in de voorbeelden?

  • Hoe had je collega ook kunnen reageren?
  • En wat zou er gebeuren als je je collega de volgende vragen stelt:
    – en wanneer heb je wel tijd? (vervang maar door en)
    – en wat is er nog niet zo makkelijk aan die aanpassing? (vervang moeilijk door niet makkelijk)
  • Hoe zou je reageren op je manager als hij gezegd had: “Ik wil de voortgangsrapportage vandaag graag in mijn mailbox hebben.”

Ik weet zeker dat:

  • het gesprek gaande blijft, de ander is bereid te antwoorden;
  • er energie vrij komt die omgezet zal worden in beweging en actie;
  • je na het gesprek positief uit elkaar gaat;

Hoe mooi is dat? Je kunt dus door eenvoudige taalaanpassingen het gesprek een positieve wending geven. En je kunt ervoor zorgen dat er energie vrijkomt die in beweging en actie wordt omgezet. Het gesprek kun je gaande houden door slechts enkele kleine taal aanpassingen.

Er is nog heel veel te vertellen over taal en onbewuste taalpatronen. Je kunt natuurlijk beginnen met deze 3-taal tips en ze de komende week eens heel bewust gebruiken. Ik ben heel benieuwd naar het effect!

Scroll naar boven