Gemakkelijk contact maken

Gemakkelijk contact maken

Gemakkelijk contact maken is één van de trainingsmiddagen in de training Onweerstaanbaar leiding geven. In dit E-zine alvast een voorproefje op deze training.

Hoe zou het zijn als je met alle medewerkers in je team makkelijk contact maakt? Of bij je klant een onweerstaanbare indruk achterlaat zodat je herinnerd wordt? Of wanneer het contact met die ene collega maar niet wil lukken en je toch moet samenwerken je een tool in handen krijgt waarmee je wel in goed contact kunt komen? Hoe zou dat voor je zijn?

Soms ontmoet je iemand voor de eerste keer en is het net alsof je die persoon al jaren kent, het klikt. Bij de ene persoon voel je je meer vertrouwd dan bij de ander en soms kun je nog zo goed je best doen maar kun je echt niet opschieten met die persoon. Rapport is een ander woord voor contact maken. Rapport wordt ook wel omschreven als het magische gevoel wat je kunt ervaren van de ene naar de andere persoon. Rapport is geen techniek of methode, het is veel meer een bepaalde houding. Deze houding heeft de volgende kenmerken:

  • Aandacht: aandacht hebben voor de ander zoals die ander is
  • Respect: Respect hebben voor het model van de wereld van de ander
  • Afstemmen: Afstemmen op de ander

 

Hoe maak je contact?

Wist je dat de impact van onze totale communicatie slechts voor 7% uit woorden bestaat? De overige 93% van de impact bestaat uit de toon waarop wij praten en de manier waarop we overkomen, je fysiologie: hoe we staan, wat de uitdrukking is op ons gezicht etc.

Wil je de impact van je communicatie wijzigen dan is het goed om veranderingen aan te brengen in je toon en/of fysiologie. Deze impact is het grootst en daarmee zal je communicatie veranderen met de ander.

Hoe verander je het contact?

Je weet nu dat je je tonaliteit en fysiologie kunt aanpassen om beter in contact te komen, maar hoe doe je dat?

  • Mirroring: Spiegel het beeld van de ander totaal. Neem de fysiologie van de ander totaal over. Ga zitten zoals de ander: bijv. armen over elkaar, benen over elkaar, hoofd een beetje schuin, handen onder kin etc.
  • Matching: Neem een bepaald element over van de ander, bijv. het stemgebruik. Praat de ander met een lage stem, neem dit dan over. Mensen die hetzelfde stemgeluid hebben, hebben het gevoel dat ze elkaar begrijpen en aanvoelen.

 

Je merkt dat er echt contact is als:

  • je een gevoel van warmte, rust of vertrouwen ervaart
  • het gezicht van kleur verandert
  • uitingen zoals: ‘ken ik jou ergens van?’

 

Probeer het eens uit als je een praatje maakt in de koffiehoek en pas mirroring en matching toe en laat je verrassen. Observeer eens wat mensen doen als ze met elkaar praten in de koffiehoek, je zult verbaasd zijn want mirroring en matching is iets wat we onbewust al heel erg vaak toepassen.