Waai jij met de wind mee?

Waai jij met de wind mee?

Afgelopen weekend besloot ik om eens lekker uit te waaien op het Noordzeestrand. Met een windkracht 6, af en toe een buitje regen, even heerlijk met blote voeten over het natte zand langs de vloedlijn lopen. Heerlijk! Heerlijk met de “kop in de wind”, de zorgen en gedachten door de wind laten meevoeren.

Toen ik daar zo liep bedacht ik me dat het toch eigenlijk heel erg gek is. Waarom vind ik het zo lekker om met mijn “kop in de wind”, tegen de harde wind in te lopen. Ik voelde de weerstand die de wind bood, de wind en regen striemde op mijn gezicht. Het was niet makkelijk om tegen de harde wind in te lopen, af en toe slingerde ik over het strand omdat de wind me uit evenwicht probeerde te krijgen.

 

Je kunt de volgende 5 handvatten gebruiken om met weerstand om te gaan:

  • Benoem de weerstand: benoem de weerstand, dit geeft een ander of jezelf de kans om aan te geven wat de bezwaren zijn.
  • Erken: Laat weten dat je begrijp dat de ander weerstand voelt. De ander zal zich gehoord voelen en dat neemt een deel van de weerstand vaak al weg.
  • Beweeg mee: Geef de ander gelijk, en dat moet gemeend zijn, in de aangegeven bezwaren. De ander zal op dat moment iets gaan toegeven.
  • Vermijd/parkeer: Ga niet direct in op de bezwaren. Parkeer ze om er later nog op terug te komen. Je kunt vermijden goed gebruiken als het om niet heel belangrijk punt gaat.
  • Creëer draagvlak: Door draagvlak te creëren krijg je bondgenoten voor je plannen waardoor de weerstand enorm vermindert.

 

Je kunt de handvatten één voor één een week uitproberen en kijk wat er gebeurt. Zie hoe je collega reageert, ontdek ook wat het bij jezelf doet en hoe jij je erbij voelt. Na 5 weken kun je alle handvatten uitgeprobeerd hebben en ben je in staat om ze willekeurig toe te passen op die momenten waarop het nodig is.

 

Voetafdruk op het strandToen ik daar zo heerlijk, met mijn “kop in de wind”, over het strand liep, realiseerde ik me dat de wind niet alleen weerstand biedt. Als zeiler weet ik dat de wind je helpt om vooruit te komen. Recht tegen de wind in varen gaat niet, “kruizen” gaat wel. De weg naar het einddoel is 2x zo lang, de weerstand half zo groot en de wind helpt je om er te komen. Voor de wind is helemaal lekker, de wind in de rug die je bij een windkracht 6 snel naar de overkant blaast. Het is maar hoe je omgaat met weerstand, je kunt jezelf erdoor uit balans laten brengen je kunt het ook gebruiken om naar de overkant te komen en er gebruik van maken. Kies wat het beste bij je past. Ontdek hoe jij om gaat met weerstand en hoe dit om kunt zetten in energie die voor je werkt.

 

 

Scroll naar boven